Herken je dat gevoel dat de grond ineens onder je voeten weg gerukt wordt? Ik had het gisteren. Er gebeurde privé zo iets onwerkelijks dat ik het gevoel had dat ik meters diep viel.

Voorheen zou ik moeite hebben met het ‘uit het dal klauteren’, maar iets heel diep binnen in mij was zó bizar rustig dat ik aan alles voelde dat het oké was. Alsof ik een stemmetje hoorde ‘je bent veilig’ en dat is lang niet zo geweest.

Iedereen reageert anders op een situatie. Vechten, Vluchten of Bevriezen is de meeste wel bekend, maar ik heb er ook de aanvulling Vliegen en Versplinteren bij gemaakt, omdat dat ook is wat mensen vaak doen als ‘oer-reactie’.

Stel je hebt een paniek situatie òf wat concreter een héél dominante persoon tegenover je die ineens tegen je uitvalt terwijl je het niet verwacht. Wat doe je dan? De V-V-B reactie of merk je aan jezelf dat je niet letterlijk vlucht, maar als het ware ‘uit je lijf’ schiet.

Je ‘vliegt’ dan weg en bent niet meer verbonden met je eigen lichaam waardoor je ook niet meer merkt wat je nodig hebt op dat moment.

Als je later dan weer, letterlijk, meer tot jezelf bent gekomen zeg dan eens in jezelf ‘alles wat niet van mij is laat ik nu los.. dat is nu gebeurt en zo is het.’ PUNT! en geen komma, want die plaatsen we vaker dan nodig 

De komende dagen zet ik een aantal oefeningen voor je neer. Zo kun je eens gaan spelen met wat werkt voor jou, want iedereen is uniek, toch?